Thermomix a marnowanie żywności
- W Polsce w gospodarstwach domowych marnuje się prawie 3 mln ton żywności.
- W każdym tygodniu polskie gospodarstwo domowe wyrzuca około 2,2kg produktów jadalnych.
- Szacunkowa wartość wyrzucanego jedzenia to około 200zł miesięcznie.
- Najczęściej marnujemy: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa.
Poniżej podam przykłady jak za pomocą Thermomixa zmniejszymy marnowanie żywności:
- Gdy mamy dużo różnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, cukinia, papryka, pomidor):
Koncentrat bulionu warzywnego/drobiowego: https://www.facebook.com/thermomixoszczedzanie/posts/137822314737713
Koszt produkcji bulionu: 8zł/800g (nie wliczając warzyw)
Oszczędzamy na kostkach rosołowych których nie musimy kupować.
Koncentrat robię raz na 3-4 miesiące, zamykam do szczelnych słoiczków. - Gdy marnuje nam się: papryka, pomidory, szynka, ser, pieczarki:
Pizza: https://www.facebook.com/thermomixoszczedzanie/posts/125574949295783
Koszt produkcji pizzy w Thermomixie: ok. 7zł (nie wliczam szynki, warzyw)
Cena w pizzerii (pizza duża z dodatkami): 26zł
Oszczędzamy: 19zł na jednej pizzy - Gdy zostało nam mieso i warzywa z rosołu:
Pierogi z miesem: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r141011
Koszt produkcji pierogów w TM: 2zł/1kg (nie wliczam warzyw i mięsa z rosołu)
Koszt zakupu w sklepie = około 15zł/kg
Oszczędzamy 13zł na 1kg pierogów!
Pierogi najczęściej mrożę i mam na szybki obiad. - Gdy mamy dużo czerstwego chleba/bułek:
Bułka tarta: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r55368
Oszczędzamy około 4zł na opakowaniu 400g Bułki tartej. - Co zrobić gdy mamy dużo:
Pomidorów – passata
Cytryn – cytryny w syropie imbirowym
Jabłka, śliwki, maliny – dżemy, marmolady, powidła
Pomarańcze, cytryny – napój pomarańczowo cytrynowy
Banany- chlebek bananowy
Podsumowując:
Posiadacze Thermomixa mogą w znacznym stopniu zmniejszyć marnowanie żywności.
Możemy szybko zamienić zalegające jedzenie w lodówce na przepyszne potrawy.
U mnie w domu praktycznie nie marnuje się warzyw, owoców i pieczywa, gdy widzę że coś zalega mi w lodówce staram się zrobić z tego danie.
Mając Thermomixa jesteśmy w stanie zaoszczędzić miesięcznie od 100-300zł.
- Zmniejszamy marnowanie jedzenia
- Oszczędzamy na zakupach:
– nie kupujemy już przetworzonej żywności (pierogi, pizza mrożona)
– kupujemy mniej pieczywa które możemy szybko przygotować w Thermomixie
– oszczędzamy na daniach na wynos np. pizza którą możemy szybko przyrządzić - Oszczędzamy swoje zdrowie (jemy mniej przetworzonej żywności a w tym różnych E substancji)