Thermomix a marnowanie żywności

4 marca, 2021

Thermomix a marnowanie żywności

Thermomix a marnowanie żywności

  • W Polsce w gospodarstwach domowych marnuje się prawie 3 mln ton żywności.
  • W każdym tygodniu polskie gospodarstwo domowe wyrzuca około 2,2kg produktów jadalnych.
  • Szacunkowa wartość wyrzucanego jedzenia to około 200zł miesięcznie.
  • Najczęściej marnujemy: pieczywo, owoce, wędliny, warzywa.

Poniżej podam przykłady jak za pomocą Thermomixa zmniejszymy marnowanie żywności:

  • Gdy mamy dużo różnych warzyw (marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, cukinia, papryka, pomidor):
    Koncentrat bulionu warzywnego/drobiowego: https://www.facebook.com/thermomixoszczedzanie/posts/137822314737713
    Koszt produkcji bulionu: 8zł/800g (nie wliczając warzyw)
    Oszczędzamy na kostkach rosołowych których nie musimy kupować.
    Koncentrat robię raz na 3-4 miesiące, zamykam do szczelnych słoiczków.
  • Gdy marnuje nam się: papryka, pomidory, szynka, ser, pieczarki:
    Pizza: https://www.facebook.com/thermomixoszczedzanie/posts/125574949295783
    Koszt produkcji pizzy w Thermomixie: ok. 7zł (nie wliczam szynki, warzyw)
    Cena w pizzerii (pizza duża z dodatkami): 26zł
    Oszczędzamy: 19zł na jednej pizzy
  • Gdy zostało nam mieso i warzywa z rosołu:
    Pierogi z miesem: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r141011
    Koszt produkcji pierogów w TM: 2zł/1kg (nie wliczam warzyw i mięsa z rosołu)
    Koszt zakupu w sklepie = około 15zł/kg
    Oszczędzamy 13zł na 1kg pierogów!
    Pierogi najczęściej mrożę i mam na szybki obiad.
  • Gdy mamy dużo czerstwego chleba/bułek:
    Bułka tarta: https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r55368
    Oszczędzamy około 4zł na opakowaniu 400g Bułki tartej.
  • Co zrobić gdy mamy dużo:
    Pomidorów – passata
    Cytryn – cytryny w syropie imbirowym
    Jabłka, śliwki, maliny – dżemy, marmolady, powidła
    Pomarańcze, cytryny – napój pomarańczowo cytrynowy
    Banany- chlebek bananowy

Podsumowując:

Posiadacze Thermomixa mogą w znacznym stopniu zmniejszyć marnowanie żywności.
Możemy szybko zamienić zalegające jedzenie w lodówce na przepyszne potrawy.

U mnie w domu praktycznie nie marnuje się warzyw, owoców i pieczywa, gdy widzę że coś zalega mi w lodówce staram się zrobić z tego danie.

Mając Thermomixa jesteśmy w stanie zaoszczędzić miesięcznie od 100-300zł.
  1. Zmniejszamy marnowanie jedzenia
  2. Oszczędzamy na zakupach:
    – nie kupujemy już przetworzonej żywności (pierogi, pizza mrożona)
    – kupujemy mniej pieczywa które możemy szybko przygotować w Thermomixie
    – oszczędzamy na daniach na wynos np. pizza którą możemy szybko przyrządzić
  3. Oszczędzamy swoje zdrowie (jemy mniej przetworzonej żywności a w tym różnych E substancji)