Bułki wrocławskie z przepisu z Cookido
170 g mleka- 0,42zł
20 g drożdży świeżych- 0,32zł
30 g masła, miękkiego- 0,75zł
500 g mąki pszennej- 1zł
Przybliżony koszt soli, cukru, wody- około 0,10zł
Koszt prądu w Thermomixie (tylko wyrabianie ciasta): 0,01zł
Koszt prądu kuchenki elektrycznej: 0,41zł (zgodnie z miernikiem zużycia energii)
Ile oszczędzamy:
Porady:
Robię około 20 bułek i wkładam wszystkie do piekarnika obniżając koszty energii.
Bułki przechowuję w specjalnych pojemnikach próżniowych, są świeże przez 3-4 dni.
Przelicznik:
Mleko – 2,50zł/l
Masło: 5zł/200g
Mąka pszenna typu 650 – 2zł/kg
Drożdże świeże – 1,60zł/100g