Bułki wrocławskie z przepisu z Cookido

18 października, 2021

Bułki wrocławskie z przepisu z Cookido

🥯Bułki wrocławskie z przepisu z Cookido🥯

‼️Oszczędzamy: 3,44zł/8 bułkach‼️
🔸Koszt produktów i energii elektrycznej:
170 g mleka- 0,42zł
20 g drożdży świeżych- 0,32zł
30 g masła, miękkiego- 0,75zł
500 g mąki pszennej- 1zł
Przybliżony koszt soli, cukru, wody- około 0,10zł
Koszt prądu w Thermomixie (tylko wyrabianie ciasta): 0,01zł
Koszt prądu kuchenki elektrycznej: 0,41zł (zgodnie z miernikiem zużycia energii)

🔶Ile oszczędzamy:

➡️Koszt produkcji w Thermomixie: 3,01zł/8 bułek, 1 bułka = 0,37zł.
➡️Cena w piekarni: ok. 0,80zł/ 1 bułkę.
➡️Oszczędzamy na produkcie: 0,43zł/1 bułka oraz 3,44zł/ 8 bułek.
➡️Miesięczne oszczędności przy założeniu że pieczemy ok 40 bułek miesięcznie: 💲17,20zł💲

🔶Porady:

Robię około 20 bułek i wkładam wszystkie do piekarnika obniżając koszty energii.
Bułki przechowuję w specjalnych pojemnikach próżniowych, są świeże przez 3-4 dni.
🕜Czas przygotowania: ok 15min + 5 min na mycie blatu, naczynia miksującego.
🕜Całkowity czas: 50 min
‼️20 minut poświęcenia, zyskujemy 3,44zł i przepyszne bułki bez żadnych ulepszaczy‼️

🔶Przelicznik:

Mleko – 2,50zł/l
Masło: 5zł/200g
Mąka pszenna typu 650 – 2zł/kg
Drożdże świeże – 1,60zł/100g