Chleb Pszenno Żytni Thermomix na suchym zakwasie (Przepis autorski „Thermomix Oszczędzanie”)

14 kwietnia, 2022

Chleb Pszenno Żytni Thermomix na suchym zakwasie (Przepis autorski „Thermomix Oszczędzanie”)

Chleb Pszenno Żytni Thermomix na suchym zakwasie (Przepis autorski „Thermomix Oszczędzanie”)

  • Oszczędzamy około 20zł miesięcznie

Sposób przygotowania:

  1.  Do naczynia miksującego dodajemy:
    350ml letniej wody
    10g soli
    400g mąki pszennej typu 600-750
    150g mąki żytniej typu 720
    10g suchego zakwasu żytniego (link w komentarzu)
    20g drożdży świeżych
    10g cukru brązowego
    15g oleju słonecznikowego lub rzepakowego
    10g czarnuszki (można dodać słonecznik lub pestki dyni)
  2. Ustawiamy opcję wyrabiania ciasta na 2 min.
  3. Ciasto przekładamy do miseczki na około 1 godz do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość, miskę przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce.
  4. Po wyrośnięciu ciasto wyrabiamy ręcznie na blacie oprószonym mąką i formujemy chleb.
    W tym samym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
    Chleb pieczemy na blaszce z papierem do pieczenia lub możemy wstawić ciasto do odpowiedniej wielkości foremki. Jeżeli pieczemy w foremce należy ją posmarować olejem.
  5. Ustawiamy piekarnik na czas ok 45-60min.

Koszt produktów i koszty energii elektrycznej:

  • Koszt wszystkich składników: 2,85zł
  • Koszt prądu: 0,88zł (zgodnie z miernikiem zużycia energii)

Obliczenia:

  • Koszt produkcji w Thermomixie: 3,73zł lub w przypadku pieczenia na raz dwóch chlebów 3,29zł.
  • Cena w sklepie/piekarni: około 5,00zł/szt
  • Oszczędzamy na produkcie: 1,27zł/1 chleb lub 1,71zł/gdy pieczemy dwa chleby jednocześnie.
  • Miesięczne oszczędności (gdy zjadamy średnio 12 chlebów miesięcznie) = 12 * 1,71zł = 20,52zł
  • Waga chleba: ok 800g
  • Czas przygotowania: ok 15min.
  • Całkowity czas: 2 godz 15min.

Moje spostrzeżenia co do przepisu:

  • Proporcje mąki można dobrać dowolnie według własnego uznania.
  • No nagrzanego piekarnika można w naczyniu dodać gorącą wodę- spowoduje to iż chleb będzie bardziej chrupiący.
  • U nas w domu często robimy dwa a nawet trzy chleby na raz. Oszczędzam czas i opłatę za prąd.
  • W przypadku gdy pieczemy więcej niż dwa chleby, chleb kroję na kawałki i wrzucam do zamrażalki, wyciągam dzień przed zjedzeniem

Może macie jakieś wskazówki, porady dotyczące wypieku chleba?
Piszcie w komentarzu

Zapraszam do zapoznania się z moimi wpisami na blogu które wyjaśnią kwestie związane z zakupem Thermomixa:
Wady i zalety Thermomixa, Kto nie powinien kupować Thermomixa, Thermomix a marnowanie żywności, Czy zakup Thermomixa może się zwrócić.