Koszt produktów i energii elektrycznej:
- 50 g świeżych drożdży- 0,80zł
- 200g mleka – 0,50zł
- 4 Jajka – 2zł
- 80 g masła – 2zł
- 500 g mąki pszennej – 1,25zł
- 2 łyżki spirytusu (około 20ml) – 3zł
- 250g Marmolady- 4zł
- 1l oleju – 6zł
- Przybliżony koszt cukru, soli- 0,20zł
- Przybliżony koszt prądu– ok. 1zł
Obliczenia:
- Koszt produkcji w Thermomixie: 20,75zł/12 dużych pączków, 1,73zł/1 pączek.
- Cena w sklepie: około 3,00zł (pączek z cukierni).
- Oszczędzamy: 1,27zł na pączku!
- Ilość pączków z przepisu: 12-20 pączków.
Moje spostrzeżenia co do przepisu:
- Ilość i wielkość pączków zależy od tego jak wyrosło ciasto.
- Na zdjęciu są mini pączki, z tego przepisu wyszło około 20szt.
- Pączki były nadziewane marmoladą poprzez specjalną strzykawkę.
Moja ocena co do przepisy:
- 8,5/10
- Pączki smaczne i w smaku bez porównania ze sklepowymi pączkami.Czas przygotowania: 15 min
- Całkowity czas: ok. 1,30 godz
Przelicznik:
Drożdże świeże 100g- 1,60zł
Jajka – 0,50zł/szt
Mleko 1l- 2,50zł
Masło 200g- 5zł
Mąka pszenna 1kg- 2,50zł
Spirytus ratyfikowany 100ml- 15zł
Marmolada 250g – 4zł
Olej 1l- 6zł
A u was jak wychodzi pieczenie pączków?
Macie może jakieś wskazówki, porady.
Napiszcie w komentarzu.