Wigilijne i Bożonarodzeniowe przepisy świąteczne z Thermomixa

świąteczne i wigilijne przepisy z Thermomixa

Poniżej przygotowałam kilka wybranych potraw na kolację wigilijną, przepisy na ciasta oraz świąteczny Bożonarodzeniowy obiad.

Kierowałam się czasem przyrządzania oraz smakiem potraw, są to głównie dania tradycyjne, które wszystkim powinny smakować.

Kilka przepisów na potrawy wigilijne:

  1. Barszcz czerwony na zakwasie z uszkami:
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r89110
    – dla osób, które nie mają czasu, można kupić w sklepie dobry zakwas w butelce i pominąć pierwszą część przepisu.
    – zakwas powinno się zrobić minimum 5 dni wcześniej.
    – jeśli chodzi o uszka to farsz można wykorzystać również na pierogi.
    – często pomijam uszka i robię pierogi z poniższego przepisu

  2. Pierogi z kapustą i grzybami
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r89118
    – Bardzo szybki przepis na pierogi, trzeba pamiętać, aby dobrze odcisnąć kapustę kiszoną.
    – Można zmniejszyć liczbę porcji, na 550g mąki w przepisie wyszło mi około 40 pierogów.
    – W przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  3. Wigilijna zupa grzybowa z łazankami
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r756388
    – w przepisie korzystamy tylko z suszonych grzybów
    – trzeba pamiętać o namoczeniu grzybów minimum 30 minut – grzyby będą bardziej aromatyczne
    – przepis bardzo prosty oraz szybki w czasie przygotowania (około 15 min)
    – W przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  4. Chałka
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r55332
    – w niektórych regionach podstawa na wigilijnym stole
    – prosty i szybki przepis
    – polecam zrobić na świeżo
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  5. Wigilijna kapusta z grzybami
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r89102
    – u mnie jest zawsze na stole wigilijnym
    – pamiętajmy, aby kupić dobrej jakości kapustę
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  6. Ryba po grecku
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r56900
    – można jeść na ciepło lub zimno
    – zazwyczaj robię z fileta z dorsza
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji

Jeśli chodzi o przygotowanie pozostałych ryb to często Thermomix pomaga mi w przygotowaniu marynaty, resztę przyrządzam na grillu elektrycznym lub w piekarniku.

Przepisy na ciasta:

  1. Sernik wiedeński
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r608577
    – czas przygotowania około 15 min
    – pamiętajmy, aby przy ubijaniu białek naczynie było suche
    – szybki przepis w przygotowaniu, sernik smakuje najlepiej na następny dzień
    – dla mojego dziecka często robię polewę czekoladową
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  2. Makowiec z białym makiem
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r692273
    – również prosty i szybki przepis w przygotowaniu (około 25 min)
    – zamiast białego można użyć czarnego maku
    – na dole w przepisie jest dużo ciekawych wskazówek i informacji do przepisu
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  3. Szybki piernik
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r257006
    – czas przygotowania około 5 min
    – alternatywa dla ciasta „Piernik staropolski” gdzie musimy czekać kilka dni, aby ciasto dojrzało
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  4. Ciasto Rafaello (bez pieczenia)
    – czas przygotowania 5 min
    – bardzo prosty i szybki przepis,
    – ciasto bez pieczenia
    – smakuje dzieciom
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
ciasta na święta bożonarodzeniowe

Dania na świąteczny obiad:

  1. Soczysty filet z indyka
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r141777
    – szybki czas przygotowania (około 10 min)
    – filet jest idealny na kanapki lub również na gorąco
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji
  2. Purre ziemniaczane z rozmarynem – jako dodatek do dania
    https://cookidoo.pl/recipes/recipe/pl/r44119
    – czas przygotowania około 15 min
    – używajmy ziemniaków typu C, czyli bardziej mączyste (na etykiecie w sklepach powinna być napisana kategoria ziemniaków)
    – w przepisie możemy zmienić liczbę porcji

Do pozostałych dań mięsnych, np. cały kurczak, indyk, kaczka można pomóc sobie marynatami, które znajdziemy na platformie Cookidoo.

Do obiadu najczęściej robię surówkę z kiszonej kapusty lub wielowarzywną, jeśli zostaną mi resztki warzyw w lodówce.